Galaretkowiec
Składniki:
- 4 różne galaretki
- cukier
- cukier wanilinowy
- mleko
- żelatyna
Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w 300 ml wody (każda w osobnym naczyniu) i zostawić do wystudzenia ale muszą pozostać płynne. Następnie zagotować 500 ml mleka z 3 łyżkami cukru i łyżka cukru wanilinowego. W między czasie rozpuścić 3 łyżki żelatyny w gorących 300 ml wody. Gdy mleko ostygnie wleać żelatyne i wymieszać. Całą keksówkę wyłożyć folią spożywczą i wlać pierwszą galaretkę. Wsadzić na 15 minut do zamrażalnika, po tym czasie wlać szklanke mleka z żelatyna i znowu do zamrażalnika. Calą czynność powtórzyć, czyli galaretka poźniej mleko, galaretka i mleko. 4 warstwy galaretki i 3 warstwy mleka. Po ostatniej galaretcę zostawić jak jest w lodówce na jakies 2 godziny. Po schłodzeniu wyjać galaretke z keksówki i zdjąć folię.